מחקר חדש מראה כי סוסים מסוגלים לתכנן קדימה
במשך שנים רבות, הביטוי "אתה יכול להוביל סוס למים, אך אינך יכול להכריח אותו לשתות" שימש לתיאור הקושי לשכנע מישהו לפעול לטובתו האישית. אולם, מחקר חדש מצביע על כך שהביטוי הזה עשוי לא להיות הוגן כלפי הסוסים כפי שחשבנו.
לפי מחקר שנערך באוניברסיטת נוטינגהאם טרנט, סוסים הם בעלי יכולות קוגניטיביות גבוהות בהרבה ממה שהיה מקובל לחשוב. המחקר התבסס על משחק בו נבדקו תגובות הסוסים למשימות שונות, ומצא כי הסוסים הצליחו להתאים את האסטרטגיות שלהם באופן יעיל כדי להשיג את התגמול הרצוי, תוך הפגנת חשיבה ותכנון קדימה.
במהלך הניסוי, 20 סוסים השתתפו במשחק שבו קיבלו חיזוק חיובי על נגיעה בחתיכת קלף עם אפם. בתחילת המשחק, הסוסים קיבלו את החיזוק על נגיעה בקלף בכל פעם, אך בשלב מתקדם יותר הוכנס "אור אדום", והסוסים קיבלו את הפינוק רק אם נגעו בקלף כאשר האור היה כבוי.
בהתחלה, הסוסים התעלמו מהאור והמשיכו לנגוע בקלף באופן אקראי, אך כאשר הוכנס "עונש" – השהייה של 10 שניות ללא משחק אם נגעו בקלף כשהאור היה דולק – חל שינוי משמעותי בהתנהגותם. הם התחילו להמתין לרגע הנכון כדי לנגוע בקלף ולקבל את הפינוק.
תוצאות המחקר מראות שלסוסים יש יכולת לחשוב על העתיד ולהתאים את פעולותיהם בהתאם. בעבר, מחקרים רבים נטו להניח שסוסים פועלים רק בתגובה מיידית לגירויים ולא מתוך מחשבה על ההשלכות. עם זאת, המחקר הנוכחי, כמו גם מחקרים אחרים שנעשו בשנים האחרונות, מצביעים על כך שהסוסים מפגינים יכולות קוגניטיביות מתקדמות יותר ממה שהוערך בעבר.
מחקר זה מתווסף לשורה של מחקרים שהראו את חשיבות השימוש בשיטות אימון חיוביות ומבוססות תגמולים, ולא בשיטות שליליות או אגרסיביות. כאשר מבינים את היכולות הקוגניטיביות הגבוהות של הסוסים, ניתן לשפר את רווחתם ולהשיג תוצאות טובות יותר באימון מבלי לגרום להם ללחץ מיותר.
באופן כללי, הבנה עמוקה יותר של ההתנהגות והיכולות של הסוסים יכולה להוביל לאיכות חיים טובה יותר עבורם, הן במהלך האימון והן בחיים היום-יומיים.