פנסיון לסוסים: כך תעשו את הבחירה הנכונה עבור הסוס שלכם

החלטתם לקנות סוס? נפלא. זו ההחלטה הכי חשובה ומשמעותית שתעשו בהקשר של הסוסים, אבל אחריה יגיעו המון החלטות חשובות שתצטרכו לקבל. אחת המשמעותיות שבהן, היא היכן ואיך לשכן את הסוס. רובנו לא בעלי שטח חקלאי, וגם אם יש לכם כזה, סוס צריך תנאים מסוימים שלא ניתן לספק בצורה מיטבית בכל שטח. לכן, רוב בעלי הסוסים בוחרים לשכן את הסוסים שלהם בחווה מסודרת, המכונה גם "פנסיון סוסים".

פנסיון לסוסים

מה צריך לקחת בחשבון ולבדוק לפני שמחליטים על פנסיון לסוס?

מיקום הפנסיון

סביר מאוד להניח שתרצו לבחור פנסיון שקרוב בצורה סבירה למקום המגורים שלכם. אמנם ישראל היא מדינה קטנה, אבל לרוב אין היגיון לשים את הסוס בצפון אם אתם גרים בדרום. יש בישראל פנסיונים טובים לסוסים כמעט בכל חלק של הארץ, בדגש על אזור השרון, הצפון והמרכז. גם בדרום יש פנסיונים טובים, למי שמתגורר באזור. הקרבה לפנסיון הסוסים חשובה גם בגלל השגרה – למי שמעוניין לבקר את הסוס ולעבוד איתו או לטייל איתו בכל יום, וגם למצבי חירום.

שטחי המחיה של הסוסים בפנסיון

האם יש רק תאים? האם קיימים אזורים שבהם ניתן לשחרר את הסוסים? האם יש מרעה חופשי שבו הסוסים נמצאים רוב הזמן, בחברת סוסים אחרים? אם כן, מה יש במרעה? האם זה דשא או רק חול? כל פנסיון מציע שילוב כזה או אחר. אנחנו מציעים להימנע מפנסיון שמבוסס רק על תאים, מכיוון שזה לא בריא לסוס – לא פיזית ולא מנטלית.

גודל התאים

ברוב הפנסיונים מציעים תאים לסוסים. חשוב להקפיד על תא גדול ומרווח לסוס, ולא להתפשר על תאים קטנים. בחלק מהחוות יש לסוסים חצר משותפת או "פרטית" כחלק מהתא – מה שהופך את האופציה הזו לטובה הרבה יותר, במיוחד אם אתם לא יכולים להגיע כל יום לחווה.

מחיר הפנסיון

אין מה לעשות, אנחנו לא חיים בארץ האגדות. יש חשיבות למחיר החודשי שנגבה עבור הפנסיון לסוס. המחירים בארץ נעים מ-1,800 שקל לפנסיון בתנאים בסיסיים, ויכולים גם להגיע אל מעל 5,000 שקל. בדקו היטב לא רק מה המחיר, אלא מה אתם מקבלים בתמורה, ומה דורש תוספת.

פנסיון שמתאים לסוס ולרכיבה שלכם

אין שום בעיה לשכן סוס אינגליש בפנסיון שמתמחה בווסטרן ולהיפך. יש גם חוות משולבות, שיש בהן כמה ענפי ספורט. ברוב המקרים, סביר להניח שתעדיפו להיות בחווה שבה יש לכם יותר במשותף עם הרוכבים. לא רק זה – יש הבדל בין פנסיון לסוס ספורט פעיל ומתחרה, לעומת פנסיון לסוס טיולים או לסוס מבוגר שבעצם כבר לא רוכבים עליו. בכל מקרה יש צורך בתנאים שונים, מגרשים שונים וכו'.

תנאים ושירותים מוצעים

בדקו היטב מה מציעים לכם ולסוס שלכם. כמה פעמים ביום מאכילים? באיזה סוג אוכל (חציר, אספסת, קוביות, סוג התערובות ועוד)? כמה פעמים ביום מנקים את התאים? האם יש הליכון והאם הוצאה להליכון כלולה בשירות? האם שמים קובנים בלילה בחורף ומורידים אותם בבוקר? האם יש מאווררים בתאים וזרימת אוויר טובה גם כשמאוד חם? האם יש צל במרעה? מקום מחסה? מקום יבש לעמוד כשיורד הרבה גשם? האם יש מי שייתן לסוס תוספים או תרופות כשאתם לא שם? האם תילועים כלולים במחיר, או שהם ניתנים בתשלום נוסף?

רמת הניקיון והתחזוקה בחווה

עברו בין התאים כשאתם מבקרים בחווה. איך הם נראים? האם המצע נקי בצורה סבירה? האם הסוסים עם רגליים נקיות? האם המסדרונות נקיים? האם יש ציוד זרוק על הרצפה? האם הפחים מלאים או ריקים? לניקיון ולסדר יש חשיבות בכל הקשור לבריאות הסוסים. מקום שלא מקפידים בו על ניקיון, הוא כנראה גם מקום שלא מקפידים בו על דברים אחרים.

עוד כדאי לשים לב – האם דלתות התאים נסגרות ונפתחות בצורה קלה ומהירה? האם המקום נראה מתוחזק או מוזנח באופן כללי?

אספקת מים לסוסים

האם יש שקתות לחיצה? דליים עם מים? איך נראים המים בתאים של הסוסים? האם בקיץ יש מים בטמפרטורה סבירה, או שהסוסים נאלצים לשתות מים חמים? האם בודקים שהסוסים שותים?

מקצועיות ובטיחות

איך הסייסים או עובדי החווה מתנהגים עם הסוסים? כשהם מנקים את התאים? בהובלת הסוס מנקודה לנקודה? האם הם שמים לב כשמשהו לא בסדר עם הסוס? האם הם אגרסיביים כלפי הסוסים? זכרו שאתם לא נמצאים בחווה רוב היום, ואנשים זרים יתעסקו עם הסוס שלכם מדי פעם. הימנעו מפנסיון חסר מקצועיות – אין סיבה שהסוס שלכם יסבול בגלל זה, ועוד ילמד כל מיני התנהגויות שליליות ויפתח פחדים בגלל עובדי חווה שלא יודעים להתנהל עם סוסים.

אבטחה ושמירה

מכת גניבת הסוסים בישראל הולכת ומחריפה. כל יום אפשר לראות בפייסבוק ובווטסאפ דיווחים על סוסים שנגנבו, לעתים ב"מבצעים" מורכבים ומתוכננים היטב. חשוב מאוד לבחור פנסיון שמקפידים בו על אבטחה – נעילת שערים, שמירה ומצלמות שזמינות גם לכם, כלקוחות, באמצעות אפליקציה בטלפון הסלולרי.