רכיבה טיפולית – שילוב בין גוף ונפש בשיטה ייחודית
ייתכן שרק שמעתם על רכיבה טיפולית על סוסים, כשיטה המתאימה רק לאוכלוסיה קטנה ומסוימת. למעשה, רכיבה טיפולית היא שיטת טיפול מיוחדת, בריאה ויש הוכחות מחקריות המראות על יתרונותיה הרבים – עבור ילדים ומבוגרים.
הסוסים כשותפים לטיפול, והרכיבה ככלי טיפולי, יוצרים שילוב חזק בין גוף ונפש המסייע בטיפול בבעיות בריאותיות רבות וכן בבעיות חברתיות, נפשיות ולימודיות. בשנים האחרונות הרכיבה הטיפוליות הפכה לפופולרית במיוחד ורואה יותר מטופלים ברחבי העולם בכלל ובארץ בפרט, לאחר שהוכרה כשיטת טיפול הכלולה בסל הבריאות.
עם מספר מכונים המסמיכים מטפלים, וחוות סוסים רבות המשתפות איתם פעולה – אפשר למצוא רכיבה טיפולית כמעט בכל מקום בישראל.
מחקרים מדעיים על רכיבה טיפולית
מחקר שנערך בשיקגו ב-2016, הראה תוצאות חיוביות וברורות המצביעות על יתרונות הרכיבה הטיפולית בקרב ילדים אוטיסטים.
116 ילדים אוטיסטים, בגילאי 6 עד 16, חולקו אקראית לשתי קבוצות. האחת, קבוצת הרוכבים, קיבלה שיעורי רכיבה טיפולית ממדריך מוסמך פעם בשבוע. הקבוצה השנייה היתה קבוצת הבקרה, בה הילדים העבירו את אותו הזמן בשיעורים הכוללים בובת הדגמה אך ללא מגע ישיר עם בעלי חיים.
התוצאות: הילדים בקבוצת הרכיבה היו פחות עצבניים, יותר תקשורתיים, למדו מילים חדשות והיו פחות היפראקטיביים.
ילדים ונוער על ספקטרום האוטיזם הם אוכלוסיית מפתח לרכיבה טיפולית. רבים מהם סובלים ממוגבלויות פיזיות, חברתיות ותקשורתיות. במשך שנים הרכיבה הטיפולית נתפסה ככלי יעיל בטיפול באוטיזם ושיפור יכולותיהם החברתיות של הנמצאים על הקשת, אך בעיקר בקרב אלו שתומכים ברכיבה טיפוליות בלאו הכי.
יתרונה הגדול של הרכיבה הטיפולית בקרב אוכלוסיה זו הוא היכולת לעבוד על תחומים שונים – יציבה, שרירי ליבה, תקשורת, ביטוי רגשות, גילוי אהבה וכבוד ועוד – במקביל ואופן התורם לבריאות הנפשית והגופנית של המטופלים.
מעבר לכך, רכיבה היא פעילות ספורטיבית ומהנה אשר כל אחד יכול לעשות בשעות הפנאי, ללא קשר לטיפול או לא. ילדים רבים אשר השתתפו ברכיבה טיפולית נהנים מרכיבה עצמאית כנערים ומבוגרים ומוצאים אושר רב בקשר המיוחד הנרקם בין האדם לסוס.
למי מתאימה רכיבה טיפולית?
רכיבה טיפולית מתאימה לא רק לנמצאים על ספקטרום האוטיזם, היא מתאימה ככלי טיפולי עבור בעיות שונות ומגוונות:
- בעיות נוירולוגיות מוטוריות, כגון MS וניוון שרירים.
- תסמונות דאון, רט וטורט.
- בעיות נשימה כגון אסתמה.
- בעיות התנהגותיות: עצבנות, חרדה, ביישנות, בעיות שינה, תוקפנות ועוד.
- בעיות תקשורתיות ולקויות דיבור.
- עיכובים התפתחותיים.
- מחלות ראומטיות.
- לקויות למידה ובעיות קשב וריכוז.
- שיקום מהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
- שיקום לאחר טראומה, ניתוח, קטיעות גפיים וכו'.
מעבר לקשת הבעיות והלקויות השונות, רכיבה טיפולית מתאימה לכל גיל, בין אם מבוגרים המשתקמים מפציעה, ילדים בעלי מומים מולדים או נוער הסובלים מבעיות חברתיות או שכליות.
יתרונות הרכיבה הטיפולית
לרכיבה טיפולית יתרונות רבים בתחומים שונים:
- יתרונות חברתיים – טיפול המבוסס על מתן כבוד הדדי, הפגנת חיבה, אחריות, דאגה לבעלי חיים ודורש התמדה. רכיבה טיפולית מבוססת על גישה חיובית ומעודדת המסייעת למטופל להשתלב בחברה, בין אם בבית הספר או בקרב המשפחה.
- יתרונות פסיכולוגיים – מטופלים רבים מראים שיפור ניכר בהערכה העצמית, עלייה בביטחון העצמי וכן תחושת מסוגלות ומצב רוח מרומם. הטיפול כולל התגברות על פחדים, הצבת גבולות והגדרת יעדים העוזרים למטופלים להתגבר על מכשולים פסיכולוגיים המגבילים את חייהם.
- יתרונות חינוכיים – הרכיבה דורשת ריכוז ומיומנות הנרכשים במהלך הטיפולים. זוהי פעילות פיזית ורוחנית, לימודית וחינוכית כאחת, וככזו היא דורשת מהמטופל הרבה ומעניקה לו אפילו יותר.
- יתרונות פיזיים – כפעילות גופנית, הרכיבה מפתחת מערכות שרירים חשובות כגון שרירי הליבה, שיווי משקל, מתח שרירים, קואורדינציה וחיזוק הרגליים ופלג הגוף העליון.
איך עובדת רכיבה טיפולית?
תחילת כל רכיבה טיפולית היא בטיפול פסיבי – עצם הישיבה על הסוס והמגע שנוצר איתו מסייעים רבות למטופל.
כדי להתקדם ולהגיע לרמות אקטיביות בטיפול, המטופל לומד כיצד להניע את הסוס ולבצע תרגילים שונים כאשר הוא נמצא על גבו, כמו שינוי תנוחות, תנועות שונות עם הסוס והתגברות על מכשולים. הרכיבה ניתנת להתאמה אישית לפי צרכיו של המטופל, בין אם הצורך הוא הגירוי פיזי למערכות שרירים מסוימות או גירויים עצביים למען שיפור תפקודים מסוימים. רכיבה טיפולית היא גם טיפול משלים שתועלתו עולה ככל שמתבצעים במקביל יותר טיפולים אחרים, בין אם פסיביים או אקטיביים, כמו מוזיקה, עיסוי, פסיכותרפיה וכו'. השיעור הוא אישי וההתקדמות נעשית בקצב המתאים למטופל ונקבע על ידי המטפל והדרישות הספציפיות אשר קובע הרופא המטפל.
מי מעביר שיעורי רכיבה טיפולית?
שיעורי רכיבה טיפולית מתבצעים אך ורק על ידי מטפל מוסמך ומוכשר, הנקרא מדריך או מאמן, אשר עבר הכשרה באחד המוסדות המוכרים בארץ או בחו"ל.
חשוב לוודא כי המוסד שהסמיך אותו בעל מקצוע מעניק תעודה המוכרת על ידי מנהל הספורט בתחום הכשרת המדריכים והמאמנים, שכן ישנם גופים רבים אשר מסמיכים מדריכי רכיבה טיפולית אך ללא הגדרה קבועה המעוגנת בחוק.
בנוסף, מדריך טוב צריך להיות כזה אשר מבין את נפש וגוף הסוס כמו שהוא מכירם באדם, בעל סבלנות וכן הכשרה מתאימה לטיפול ולא רק להוראת רכיבה.
סוסים המתאימים לרכיבה טיפולית
תפקידו של הסוס בטיפול הוא חיוני, לא פחות ממדריך הרכיבה הטיפולית. סוסים המשמשים לרכיבה טיפולית לרוב נבחרים לכך מראש לפני שהם משולבים בתכנית.
גזע הסוס אינו משמעותי כמו אופיו ותכונותיו האישיות:
- רגוע ובעל מזג נעים
- קל לשליטה
- ללא בעיות רפואיות או מומים
- אינו עצל אך לא נרגש ומלא אנרגיה
- בעל מבנה גוף מאוזן, ישר ותקין
- עדין ונוח לאיכוף
- מאומן היטב
סוסים מבוגרים אשר עברו את גיל התחרות הם מועמדים מתאימים ונפוצים לרכיבה טיפולית, הם מגיעים מרקע מוכשר ופעיל, מאומנים ברכיבה ולרוב, עם הגיל, נעשים שקטים ורגועים יותר.
החיבור האישי שנעשה בין רוכב לסוסו (מטפל-מטופל) הוא משמעותי ביותר, נדרשת רמת תקשורת וחיבור טובה בין השניים אשר, במקרים רבים, תלויה מאוד בסבלנותו ועדינותו של הסוס.
סוסים הם בעלי חיים רגישים מאוד ובעלי מודעות חברתית גבוהה, הקשר הנוצר בין שני השותפים בטיפול יכול להיות כזה הנשאר למשך כל החיים.