ד"ר סוס – כוחה המרפא של תרפיה בעזרת סוסים
תרפיה בעזרת סוסים, המוכרת גם כרכיבה טיפולית, היא כלי מוכר יעיל ביותר לאבחון וטיפול בבעיות נפשיות וגופניות שונות.
שיטת הטיפול, כמו שאנו מכירים אותה כיום, התחילה בשנות השישים של המאה הקודמת כאשר מטפלים בגרמניה, אוסטריה ושוויץ התחילו להשתמש בסוסים ככלי טיפולי.
החיבור בין הסוס לאדם הוא עתיק ביותר ולא בכדי הסוסים עוזרים לנו להתגבר על קשיים, גופניים ונפשיים, ומלמדים אותנו רבות על עצמנו ועל אחרים.
לפני שמתחילים הליך של רכיבה טיפול, או כאשר שוקלים להתחיל דרך טיפולית כלשהי, צריך לקרוא אודות תולדות התורה הזו, יתרונותיה, למי היא מתאימה וכיצד משתמשים בסוסים לתרפיה כיום.
קצת היסטוריה על תרפיה בעזרת סוסים
השימוש בסוסים ככלי טיפולי התחיל עוד בימי קדם – היסטוריונים יוונים קדומים, כמו היפוקרטס, כתבו על טיפול בחולים במחלות חשוכות מרפה בעזרת רכיבה על סוסים וכן על האפקטים החיוביים אשר מניבה הרכיבה.
כמעט ממש משחר ההיסטוריה האדם מצא את החיבור עם הסוס וקשר עם בעלי חיים אלו קשר מיוחד – נפשי וגופני – אשר הניב יתרונות רבים.
בשנת 1875 פרסם הרופא הצרפתי קאסיין מחקר אודות יתרונות הטיפול באמצעות רכיבה וציין כי הרכיבה תרמה לריפוי מצבים שונים של הפרעות עצביות.
הסוסים הראשונים אפשרו לאדם להתקדם במהירות, לחצות שטח רב ביום אחד וכך ללקט ולצוד מזון רב יותר.
עם התפתחות החקלאות התחיל השימוש בסוסים כחיית עבודה, רתומה למחרשה או מזרעה.
תרבויות אסייתיות עתיקות, כמו יפן וסין, ייחסו חשיבות רבה לאומנות הרכיבה על הסוסים וסופרים רבים כתבו רבות על חשיבות הרכיבה כחלק מאורח חיים בריא.
בשנת 1946, לאחר התפרצות של מחלת הפוליו, נולד רעיון התרפיה בעזרת סוסים, בסקנדינביה.
לאחר מכן, בשנות השישים, מדינות אחרות באירופה התחילו להשתמש בסוסים ככלי טיפולי, בעיקר לבעלי פגמים בריאותיים הגורמים למוגבלות פיזית, כמו פוליו, סקוליוזיס או הפרעות ניורולוגיות.
בשנת 1952 זכתה ליז הרטל האמריקאית, המשותקת בפלג גופה התחתון בשל מחלת הפוליו, במדליית הכסף במשחקים האולימפיים בהלסינקי.
לאחר מכן, יחד עם מאמנת גופנית מקופנהגן, התחילו להשתמש ברכיבה טיפולית לבעלי שיתוק.
הטיפול בעזרת סוסים, על כל ענפיו, המשיך להתפתח מאז ורואה מטופלים רבים ברחבי העולם, ואפילו נמצאת בסל הבריאות בישראל.
סוגי הטיפול ברכיבה על סוסים
ישנם שלושה ענפים שונים לרכיבה טיפולית:
- היפותרפיה – המילה הלועזית לריפוי עם סוסים, היפותרפיה היא שיטה פרא-רפואית אשר משתמשת בגב הסוס כאמצעי לטיפול ממוקד בלקות או פגם כלשהו.
טיפול זה נעשה עם מאמן מוכשר לטיפול עם סוסים ופיזיותרפיסט אשר עובדים יחדיו על-מנת לעבוד על לקות מסוימת במטופל הסובל מבעיות כמו שיתוק מוחין או ניוון שרירים, במטרה לשפר פעולות מוטוריות בסיסיות כמו הליכה, איזון, תנועות מפרקים וכו'. - רכיבה טיפולית\שיקומית – רכיבה טיפולית היא שיטה טיפולית המתבצעת ע"י מדריך רכיבה מוסמך, אשר מלמד את המטופל כיצד להניע את הסוס לפי הוראות ולבצע תרגילים על גבי סוס עומד או הולך באיטיות.
גם בשיטה זו המיקוד הוא גופני ונועד בעיקר למטופלים שיקומיים, ילדים אשר לומדים רכיבה, בעלי נכויות ועוד.
מטרת הפעילות היא ליצור אצל המטופל את היכולת לנוע על גבי גב הסוס באופן נכון ולהפעיל את שריריו באופן מאוזן. - פסיכותרפיה בעזרת סוסים – כלי טיפולי שונה הכולל בתוכו לא רק מטופלים בעלי לקות פיזית, אלא גם בעלי לקות שכלית או נפשית.
בטיפול פסיכולוגי זה, המתבצע רק ע"י מטפל פסיכולוגי מוסמך, הסוס משמש כאמצעי להעברת רגשות, לימוד תקשורת נכונה וטיפול בבעיות קבלה, שיפוטיות, התמכרות ועבודה קבוצתית.
פה הרכיבה אינה הכלי היחידי בהליך, הטיפול בסוסים לפני ואחרי הרכיבה, התקשורת עמם, רתימה ומגע עם הסוס הם כלים חשובים ומהותיים אשר עוזרים למטפל לאבן ולטפל בבעיות שונות.
שיטת טיפול זו מתאימה למגוון רחב של בעיות קוגניטיביות, תקשורתיות, התנהגותיות ופסיכיאטריות שונות.
למה דווקא סוסים?
הסוס הוא בעל חיים רגיש ביותר וחד אבחנה – הוא מגיב מיידית לרגשות, שפת גוף ומגע.
בין כל רוכב וסוסו – גם אם רק לרכיבה אחת – נרקמת מערכת יחסים מיוחדת מלאה בתקשורת חסרת מילים המונעת בעיקר מתחושות, רגשות וכוונה.
לסוס תכונות רבות המסייעות לטיפול: הוא מקבל, חסר שיפוטיות ובעל רגישות גבוהה לסביבתו.
גודלו, יכולתו לשאת את המטופל על גבו (פשוטו כמשמעו), תנועתיות הרכיבה, הקרבה והדרישה לחום והבנה מציעים למטופל קשר בלתי תלוי מיוחד במינו היוצר סביבה טיפולית רכה ומקבלת.
הסוסים אשר נבחרים כמתאימים לטיפול הם בעלי מזג נוח, עדינים, רגועים אך לא עצלים, סבלניים ומיומנים בכל היבט של הרכיבה – תכונות אשר היינו רוצים למצוא אצל כל פסיכולוג או מטפל אחר.
יתרונות הסוסים בטיפול בתחומים שונים
- שיפור יכולות מוטוריות – רכיבה על סוסים היא פעילות גופנית הדורשת שימוש בשרירי ליבה ושרירים רבים בשביל לשמור על איזון נכון ושליטה על הסוס.
הרכיבה, כמו ענפי ספורט רבים אחרים, עוזרת לבעלי לקויות לפתח שרירים חלשים או לעבוד על פעולות מוטוריות חלשות בגופם. - הפרעות קשב וריכוז – הטיפול והרכיבה על סוסים מראים שיפור בקרב ילדים ונוער הסובלים מבעיות קשב וריכוז.
הרכיבה ממקדת את המטופל בפעולות פרטניות ודורשת ממנו תשומת לב וריכוז. - בעיות חברתיות – בקבוצות רכיבה או ביחידים, הקשר הנרקם בין הסוס למטופל מסייע בהבנת תקשורת נכונה דרך מתן כבוד, מרחב ומגע, אחריות ודאגה לאחר.
התחושה החיובית אשר מתקבלת מחווית הרכיבה משפיעה על מערכות יחסים בחייהם של המטופלים – במשפחה, בבית הספר או במסגרות חברתיות אחרות. - טיפול פסיכולוגי – הסוס מעניק למטופל תחושת קבלה והבנה והרכיבה מעניקה ביטחון עצמי משופר, תחושה חיובית והעצמה.
התקשורת המונעת בעיקר משפת גוף וכוונה עוזרת למטופלים להתגבר על בעיות נפשיות המשפיעות על חייהם ומלמדות את כולם, ילדים כמבוגרים, כיצד לנהוג בכבוד, אחריות ואהבה.
מלבד היתרונות הברורים בכל תחום, הרכיבה מעניקה יתרונות נוספים כלליים:
- השהייה בטבע, באוויר הפתוח, תורמת רבות למצב רוח מרומם, עלייה בביטחון העצמי ודימוי עצמי משופר ובריאות גופנית.
- הרכיבה היא פעילות גופנית וככל שמשתפרים בה היא נעשית קשה יותר ודורשת מאמץ רב יותר, למי שלא מוצאים עצמם בתחומי ספורט אחרים זהו פתרון נהדר.
- כישורים רבים נלמדים מרכיבה: בניית אמון, הצבת גבולות, התגברות על פחדים והתמודדות עם רגשות.
רכיבה על סוסים היא לא רק פעילות פנאי מהנה, היא משמשת במקרים רבים ככלי טיפולי יעיל מאוד.
הסוסים, האדמה, האוויר הפתוח, הטבע והסביבה הם חלקים משמעותיים ובלתי נפרדים מהטיפול והם גם כן מסייעים רבות בתהליך, מי שאוהב טבע ובעלי חיים ימצא את החיבור המושלם ברכיבה על סוסים.
"החומר העיוני הכתוב במאמר זה הינו חומר כללי המוצג מתוך מיידע כללי ואין בו כדי חיווי דעת מקצועי כלשהו.
אין בחומר הכתוב במאמר זה משום הבעת דעה מקצועית ו/או המלצה כלשהי אלא חיווי דעה פרטית .
אין בחומר הכתוב במאמר זה כדי ליצור אחריות כלשהי כלפי כל אדם ו/או גוף העושה בחומר כתוב זה כדי שימוש כלשהו.
כל אדם ו/או גוף העושים שימוש כלשהו בחומר הכתוב במאמר זה עושים כך על אחריותם המוחלטת והבלעדית"